Statistika

Posjetitelja: 248901
Gostiju online: 1
NASLOVNICA
Natjecanje u disciplinama lovačka kuglara i trap Ispis

piše: Ivica Drmić

Hoop_91a_Foto3

Natjecanje u disciplinama lovačka kuglara i trap. I ove godine konac mjeseca rujna u godišnjem planu rada udruge bio je rezerviran za natjecanje u lovnom streljaštvu. Natjecanje je bilo prvenstveno za pripadnike L.O.“Vitez“. Natjecanje je ponuđeno i L.O.“Kruščica“ Vitez, sa kojima ova udruga gospodari lovištem „Vitez“. Na natjecanju je sudjelovalo i nekoliko lovaca pripadnika drugih lovačkih udruga iz bližeg okruženja. Natjecanje je bilo ekipno i pojedinačno. Rezultati iz ekipnog natjecanja su uzeti u obzir za pojedinačno natjecanje. Natjecanje je obavljeno u dvije discipline: gađanje iz lovačke puške kuglare i gađanje glinenih golubova, disciplina trap. Natjecanje je obavljeno na improviziranom strelištu „Perunove njive“, budući da na općini Vitez ne postoji izgrađena streljana. Kako je nebo bilo zatvoreno nekoliko dana prije natjecanja, postojala je stalna prijetnja kiše. No, organizator nije ništa prepustio slučaju. Montiran je šator sa stolovima i klupama, sa još nekoliko suncobrana za slučaj kiše. Za natjecanje je prijavljeno 36 lovaca, razvrstano u 12 ekipa. Potpuno identično kao i prošle godine. Cjelokupnu organizaciju natjecanja preuzelo je Povjerenstvo za lovno streljaštvo, u sastavu Dragan Trogrlić i Leonardo Garić ...

Nakon prijava ekipa pojašnjena su pravila natjecanja u obje discipline, te mjere sigurnosti koje se moraju poštivati tijekom natjecanja. Prvo se natjecalo u gađanju lovačkom kuglarom. Ciljalo se mehaničkim ciljnikom na nepokretnu metu srnjaka na udaljenosti od 100 m. Pucano je do tri metka za probu, nakon čega se odlazilo do meta, gdje su se obilježili pogodci. Ove godine mali broj lovaca izrazio je želju da puca probne metke. Pretpostavljao sam da su sigurni u sebe i svoje oružje. Nakon probnih hitaca pucala se serija od pet metaka za meč. Ekipa u sastavu Milko Omazić, Anto Brnada i Nikica Livančić zauzela je prvo mjesto,  drugo mjesto zauzela je ekipa u sastavu Dragan Stojak, Karlo Stojak i Dragan Trogrlić. Treće mjesto zauzela je ekipa u sastavu Perica Vukadinović, Ivica Jukić i Željko Čalić. Pojedinačno, najbolje rezultate postigli su redom, Dragan Stojak, Anto Brnada i Atif Tahunić, pripadnik L.O.“Kruščica“ Vitez, s tim da je između prvoplasiranog i drugoplasiranog razlika od samo jednog kruga.

U disciplini trap nastupale su ekipe u djelomice promjenjenim sastavima. Vrlo neizvjesna borba vodila se za treće mjesto između Dragana Trogrlića i Leonarda Garića. Odluka je pala u raspucavanju, gdje je više više pogođenih golubova imao Dragan Trogrlić. Rezultati ekipnog natjecanja u gađanju glinenih golubova su sljedeći: prvo mjesto ekipa u sastavu Leonardo Garić, Miroslav Bralo i Igor Božić, drugo mjesto ekipa u sastavu Željko Čalić, Nikica Livančić i Davor Badrov (sve lovni pripravnici), treće mjesto ekipa u sastavu Jurica Garić, Perica Strukar i Nebojša Babić. Pojedinačno, pobjednik je Miroslav Bralo, drugo mjesto zauzeo je Davor Badrov (lovni pripravnik), a treće Dragan Trogrlić, nakon raspucavanja.

I ovaj puta udruga je osigurala novčana sredstva za spravljanje graha sa mesom za sve prisutne na strelištu, te potreban broj glinenih golubova. Streljivo za natjecanje, dodatna hrana, piće i organiziranje bili su u osobnoj režiji lovaca. Grah je profesionalno pripremio naš član Nenad Rajković, kojem još jednom zahvaljujemo na uloženom trudu i profesionalizmu. Cijelo natjecanje provedeno je bez ugrožavanja sigurnosti, te bez ijednog nemilog događaja. Sudački tim je besprijekorno odradio svoj posao. Bio je jedan prigovor, koji se odnosio na ocjenu spornog pogotka, za koji se smatralo da treba priznati jedan krug više. Sam strijelac se, stavljanjem zrna neispucanog metka u sporni otvor, uvjerio da crta nije pogođena, nakon čega je odustao od prigovora.

Ovim natjecanjem udruga je realizirala nekoliko prethodno definiranih ciljeva:

· Stekla su se saznanja o dodatnim lovcima koji bi mogli ući u širi izbor pojedinaca za predstavljanje ove udruge na natjecanjima u lovnom streljaštvu.

· Obavljeno je zajedničko druženje lovaca svih lovnih jedinica, na kojem je sudjelovao i znatan broj lovaca L.O.“Kruščica“ Vitez, te nekoliko članova ostalih lovačkih udruga iz bližeg okruženja. Ovo druženje je ujedno i kompenzacija za otvorenje lova na sitnu divljač, budući da je planirano da se isto organizira po lovnim jedinicama.

· Dio lovaca koji je koristio vlastite puške kuglare, a na natjecanju je postigao zadovoljavajuće rezultate, prošao je provjeru preciznosti lovačkog oružja sa risanom cijevi, propisanu Pravilnikom o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja.

· Izvršena je praktična obuka lovnih pripravnika u gađanju pokretnih meta sačmaricom, te nepokretnih meta  u gađanju. Četveroplasirani i petoplasirani Željko Čalić i Nikica Livančić u gađanju lovačkom kuglarom, su znatno doprinjeli osvajanju trećeg, odnosno prvog mjesta u ekipnoj konkurenciji. Napomenimo još da se ekipa lovnih pripravnika u sastavu Željko Čalić, Nikica Livančić i Davor Badrov, plasirala na drugo mjesto. U pojedinačnom poretku lovni pripravnik Davor Badrov zauzeo je drugo mjesto, ostavivši iza sebe „samouvjerene“ strijelce. Ovo je još jedan dokaz da su i teorijska i praktična obuka sprovedene kvalitetno, odnosno potvrda da su lovni pripravnici osposobljeni za izlazak na lovački ispit.

Rezultati gađanja puškom kuglarom bili su dosta dobri za većinu sudionika. No priložena fotografija pokazuje i da ima određeni broj lovaca koji olako povlače otponac i kada nisu kvalitetno obavili sve predradnje. To rezultira lošim, odnosno bezvrijednim pogocima, a za divljač i mučnim pogocima. Takvi su zasigurno pogoci u udove, okrznuća kralježnjaka, pogoci u dijelove vrata, pogoci u slabine i pogoci u trbuh. Od takvih pogodaka divljač zasigurno dugo pati, odnosi ih sa mjesta nastrjela i uglavnom bude izgubljena i za lovca i za lovište. Mogu samo pretpostaviti kako bi tek bilo u pravom lovu, kada bi pojava prave, k tomu i visoko trofejne divljači, ubrzala bilo srca!

 
« Prethodna