Statistika

Posjetitelja: 248885
Gostiju online: 1
NASLOVNICA
Svečano obilježen blagdan Sv. Huberta Ispis
piše: Ivica Drmić

za_vrijeme_svete_mise Lovci L.O.“Vitez su i ove godine svečano obilježili blagdan Svetog Huberta. Sveta misa služena je u večernjem terminu u crkvi Svetog Juraja Mučenika. Ćinjenica da je Sv. Hubert ove godine bio nedjeljom uzrokovala je da je na svetoj misi bilo znatno više vjernika. Misno slavlje predvodio je župnik fra Mirko Kepić. Sveta misa bila je posvećena svim poginulim, preminulim i živim članovima ove lovačke udruge. U završnom dijelu misnog slavlja fra Mirko je naglasio: „Danas je 31 .nedjelja kroz crkvenu godinu. Ujedno je i mlada nedjelja. Danas je i Sv. Hubert, koji se slavi kao zaštitnik lovaca. Ovdje vidimo i dosta lovaca, pa neka ih Bog čuva i prati na njihovom putu, zajedno sa njihovim zaštitinikom, Sv. Hubertom.“

Nakon svete mise upriličen je skromni domjenak u prostorijama lovačkog doma. Upravni odbor odobrio je utrošak skromnih 200,00 KM za kupovinu pića, pribora i dijela hrane. Za glavninu hrane ponudila se najmlađa, ujedno i najmanja lovna jedinica „Drževo“. Lojzo Jakić i Ivica Šapina, sa ostalim lovcima iz lovne jedinice pobrinuli su se za pečenje za potrebe domjenka. Također, određeni članovi Upravnog odbora, ali i pojedini lovci donirali su određene količine pića za proslavu.  Za organizaciju domjenka zaduženi su, sada već bivši, lovni pripravnici lovne jedinice „Hum“. Valjda im je ovo bio posljednji test, kojim su potvrdili svoje punopravno članstvo. Dragan Stojak, predsjednik Upravnog odbora, obraćajući se prisutnima naglasio je da proslava Sv. Huberta u ovoj udruzi postaje tradicija. Istaknuo je samo neka od ostvarenih dostignuća u ovoj godini. No nije mogao ne primjetiti da je nemali broj lovaca na proslavu došao neodgovarajuće odjeven. I dok je odabrano osbolje posluživalo hranu i piće, upriličena je podjela diploma o položenom lovačkom ispitu. Na poziv predsjednika Upravnog odbora gosp. Mirko Pavlović uručio je diplome o položenom lovačkom ispitu trinaestorici bivših lovnih pripravnika, koji su prije približno tri tjedna položili lovački ispit. Dokazali su da su uspješno preskočili početno postavljenu ljestvicu i primljeni u punopravno članstvo, među odabrane. Pred njima je cjeloživotno učenje iz oblasti lovstva, pri čemu će popunjavati postojeće praznine. Volja i elan sa kojim su do sada nastupali tijekom lovnog pripravništva, a i „dodatni ispiti“ kroz koje su prošli, su garancija da bi oni trebali biti nova pokretačka snaga ove udruge. Ukusno pečenje i kvalitetna pića bila su okrjepa za tijela i dušu za dobar dio lovaca: jedne koji su se taj dan vratili iz lova i druge koji su dovršavali radove na nadstrešnici „Konaćišta“. Uz razmjenu mišljenja, iskustava i dogodovština vrijeme je brzo prolazilo. Veći dio lovaca počeo se razilaziti kućama, zbog sutrašnjih radnih obveza dijela članstva. Ostatak se zadržao do kasno u noć. Uz pjesmu i u predivnom ozračju, koje kako kaže jedan moj prijatelj, „samo lovci znaju napraviti“.

U usporedbi sa proteklim godinama u ovogodišnjen obilježavanju Sv. Huberta sudjelovao je do sada najveći broj lovaca. Logično, ako se zna da je brojnost članstva znatno povećana. Pa premda je ovo bila naposjećenija sveta misa, lovci su se nekako utopili u ostale vjernike. Malo je bilo onih koji se izgledom prepoznaju kao lovci – nedostajalo je lovačkih odora i šešira. Stoga im je izrekao riječi prijekora, jer je obilježavanje Sv. Huberta lovačka aktivnost iz godišnjeg plana rada. A zna se (ili bi se trebalo znati) kako odjeven se dolazi na lovačke aktivnosti. Da li su tomu kumovali članovi Upravnog odbora, koji nisu prenijeli informacije predsjednicima lovnih jedinica? Da li su predsjednici lovnih jedinica odradili dodijeljenu zadaću? Da li postoje neki drugi razlozi za ovakvo ponašanje? U narednom razdoblju Upravni odbor je dobio još jednu novu zadaću da poradi na opremanju članova udruge odgovarajućom lovačkom odjećom i obućom, kako bi primjereno odjeveni dolazili na lovačke aktivnosti. Baš onako kako i propisuju lovačka etika i pravila lijepog ponašanja. 
 
« Prethodna   Sljedeća »